PROGRAM

 

Fredag 16. februar

 

Kl. 10.00: Registrering, kaffe

 

Kl. 11.00: Åpning av konferansen v/Knut Houge, redaktør i hest.no

 

Kl. 11.15: Fra kaos til en milepæl - for bynære ridesentre i Oslo
Forholdet mellom en løsningsorientert og nysgjerrig byråd og en uoversiktlig situasjon med forskjellsbehandling av ridesentrene i Oslo dannet grunnlaget for et tettere og mer formalisert samarbeid. Torgeir Skovdahl fra Alna ridesenter ledet arbeidsgruppen som ga innspill til kommunen.

Kl. 11.45: Å komme inn ny som sjef

For to år siden begynte Lotta som ny daglig leder i Örebro Fältrittklubb. Økonomien var kritisk og det var en sterk kultur preget av at flere av medarbeiderne hadde jobbet i rideskolen i opptil 25 år. I dette seminaret vil Lotta fortelle om prosessen for å endre bedriftskulturen og rette opp økonomien.

 

Kl. 12.15: Kort pause

 

Kl. 12.30: Hesten kan gjøre en forskjell for folk som sliter psykisk

Masterstudent Anita Kargård Ringstad ved NMBU kartlegger hvilket tilbud gårder og staller gir til mennesker med psykiske lidelser. Hun vil orientere om hva som tilbys her i landet, innholdet i tilbudene, økonomi og effekt. Anita gir også gi en oversikt over internasjonal forskning på området.

 

 

Kl. 13.00: AGR: Klubbeid rideskole og stor stevnearrangør

Daglig leder Åse Mortensen forteller om driften av rideskolen og stallen til Arendal og Grimstad Rideklubb. Hun beskriver hvordan de klarer å mobilisere frivillige til å stille opp som funksjonærer på stevner m.m.

 

Kl. 13.30: Lunsj

 

 

Kl. 14.15: Parallellseminarer

Seminar 1: Hest og moms

Advokat Jens-Petter Pedersen i Deloitte Advokatfirma AS gjennomgår aktuelle momsproblemstillinger for hestenæringen. Hvilke tjenester skal det beregnes moms på, konsekvenser for fradragsretten for inngående avgift, eksempler fra avgiftsmyndighetenes praksis for hestenæringen, risikoområder og tilpasningsmuligheter.

Målgruppe for seminaret er dem som driver avgiftspliktig virksomhet helt eller delvis innen hestenæring, eller har planer om å etablere eller utvide slik virksomhet.

 

 

Seminar 2: Hvordan planlegge og gjennomføre utdanningen av elever/kunder i rideskolen

Catarina «Cicki» Sibbern er tidligere kåret til Årets ridelærer i Sverige. I dette seminaret forteller hun om filosofien hun har når hun planlegger og gjennomfører ridetimene - for ulike målgrupper. Cicki har i mange år jobbet som ridelærer på Stora Ekeby Ridklubb i Sverige.

 

Seminar 3: Slik får du et godt rideanlegg over tid

Gjennomtenkte materialvalg kan redusere de daglige kostnadene og arbeidsmengden.  Å komme på etterskudd med vedlikehold kan skape et usikkert anlegg for dyr og kunder. Thor Gunnar Mathisen fra Stallmestern gir en innføring i livssykluskostander sett opp imot materialvalg, vedlikehold og drift av anlegg. 

Kl. 15.00: Kort pause

 

Kl. 15.15: Parallellseminarer

Seminar 1: Økonomi for hesteforetak

Lotta Löfstrand er virksomhetsleder for Örebro Fältrittklubb, en av Sveriges største rideskoler. Hun har i flere år undervist studenter på Strømsholm i rideskoledrift. Lotta vil gjennomgå nøkkeltall, regnskap, analyse, planlegging, forretningsplan, visjon og mål for hesteforetak.

 

Seminar 2: Rideskolehesten

Hvordan skaffe gode hester til rideskolen? og hvordan holde rideskolehestene friske, glade og trygge? Catarina «Cicki» Sibbern fra Stora Ekeby Ridklubb i Sverige vil i dette seminaret forsøke å gi svar på disse spørsmålene.

 

Seminar 3: Muligheter og risiko ved ulike driftsformer i hestenæringen

Advokat Jens-Petter Pedersen i Deloitte Advokatfirma AS vil omtale selskapsformene aksjeselskap og Enkeltpersonforetak for drift og eiendom, i forhold til skatt, risiko, muligheter i selskapsstruktur, holdingselskap mv.

Målgruppe for seminaret er dem som driver virksomhet av en viss størrelse som aksjeselskap eller Enkeltpersonforetak, eller eventuelt har planer om å etablere eller utvide slik virksomhet.

 

 

Kl. 16.00: Kort pause

 

Kl. 16.15: Da stallen brant ned

En natt i oktober 2008 våkner Vigdis Bjerge på Wærhaug gård i Nittedal av at stallen står i full fyr. 25 hester brenner inne. Hun forteller i dette seminaret hvordan hun opplevde brannen og hvilke erfaringer hun gjorde seg. Hvordan har de konstruert den nye stallen slik at brann skal forebygges.

 

Kl. 16.45: Dette gjør du når det brenner - og slik forebygger du brann i stallen

Brannkonstabel Tommy Dalen fra Nedre Romerike brann og redning IKS har spesialkompetanse på å redde ut hester i brann. Han vil i dette seminaret gjennomgå hva du kan gjøre for at hestene på stallen kan reddes ut hvis det skulle bli brann, og hva du kan gjøre for å forebygge brann.

 

 

Kl. 17.30: Avslutning

 

Kl. 19.30: Middag

 

 

Lørdag 17. februar

 

Kl. 8.30: Åpning v/Knut Houge, redaktør i hest.no

 

Kl. 8.45: Utfordringer for hestevelferden i rideskoler og i større staller

Professor Inger Lise Andersen ved NMBU er leder for Rådet for dyreetikk. Hun vil beskrive hvilke krav stalleiere bør regne med vil komme i fremtiden, blant annet i forhold til spiltau, utetid og sosial kontakt. Andersen vil også gjennomgå hvilke velferdsgrep du kan gjøre for å øke hestenes livskvalitet.

Kl. 9.20: Søndre Aas gård og miljøsenter: Et sted der drømmer blir virkelighet

Sara Kinge Bergland og Karin Waagaard forteller om tanken bak og det pedagogiske fundamentet for gården. Den skal være et sted der jenter får mestre og utvikle seg. De beskriver aktivitetene på gården og deres firbeinte kollegaer, samt fordelene og utfordringene ved å drive kommunalt.

 

Kl. 10.00: Kort pause

 

Kl. 10.15: Nye aktiviteter i rideskolen

Stora Ekeby Ridklubb tilbyr flere utradisjonelle prosjekter i rideskolen i tillegg til den ordinære virksomheten. Catarina «Cicki» Sibbern beskriver kurset Yoga og ridning, aktiviteter for bybarn fra familier med dårlig økonomi og et opplegg for unge med ambisjoner, som ikke har råd til egen hest.

 

Kl. 11.00: Kort pause

 

Kl. 11.15: Parallellseminarer

Seminar 1: Rideskoledrift – del 1

Lotta Löfstrand  gir konkrete eksempler på hvordan du som rideskolesjef sammen med teamet ditt kan bygge opp en tydelig struktur på din rideskole, samt hvordan du kan få full kontroll over inntekter og kostnader, slik at rideskolen blir en trygg virksomhet med motiverte medarbeidere.

Seminar 2: Hest som behandlingsmetode for mennesker med rusavhengighet og psykiske lidelser

Sosionom Solveig Godtlund og sykepleier Christina Thorpe vil dele sine erfaringer fra sin arbeidsplass på Stallen Gaustad, som er en poliklinikk ved Oslo Universitetssykehus. Stallen har i år fått midler til å utvikle et nasjonalt og internasjonalt kompetansesenter innen  hesteassistert terapi. Stallen Gaustad vil tilby kursvirksomhet og nettverksgrupper for folk som allerede jobber med- eller er interessert i å opprette egne tilbud.

 

Seminar 3: Hvordan fôre hesten riktig med praktiske og kosteffektive løsninger?
Idun Rosenfeld, produktsjef for hest i Felleskjøpet, beskriver hestens behov for grovfôr og påfyll med ekstra energi fra kraftfôr. Når lønner det seg å bruke bulklevering på silo, og når vil storsekk være bedre, og hva kan man spare på slike løsninger? Idun gjennomgår også ulike løsninger for fôring av grovfôr i flokk, analyser av grovfôr, hvilken kvalitet som egner seg til hvilken type hest og noen sykdomsforebyggende tiltak som kan gjøres med riktig fôring.

 

 

Kl. 12.00: Lunsj

 

Kl. 12.45: Parallellseminarer

Seminar 1: Rideskoledrift – del 2

Lotta Löfstrand gir deg praktiske tips om hvordan du kan planlegge rideskolen vedrørende hestene, ridegruppene og aktiviteter. Slik at du får en attraktiv rideskole som er elevenes førstevalg takket være dine utdanningstilbud.

 

Seminar 2: Gyldermyra ridesenter: Langt fra markedet – 280 elever i uka

Sindre Ratvik kjøpte i 2011 et nedslitt ridesenter uten kunder – langt inne i skogen og uten bussforbindelse. Han forteller om hvilke feil han og hans team har gjort og hva de har lykkes med på veien mot å skape en populær rideskole. Stikkord er markedsføring og miljøbygging.

 

Seminar 3: Hest i forebyggende barne- og ungdomsarbeid

Hva er forebyggende barne- og ungdomsarbeid? Slik bruker Søndre Aas Gård og Miljøsenter aktivt heste- og gårdsaktiviteter i dette arbeidet. Sara Kinge Bergland og Karin Waagaard forteller i dette seminaret også om deres samarbeidspartnere, og viktigheten av å ha fagfolk og godt trente hester.

 

Kl. 13.30: Kort pause

 

Kl. 13.45: Paralellseminar

 

Seminar 1: Kragerø Ridesenter: Rideskole og rideleir for ryttere med ambisjoner

Helle Clemmetsen og mannen Trond har bygget opp Kragerø Ridesenter siden 1997. Helle vil fortelle om hvordan de har lagt opp driften av rideskolen, rideleirene og weekendkursene. Helle har gått Trinn-3 på Norsk Hestesenter. Helle underviser i dressur/bakkearbeid og sprang.

 

Seminar 2: Integrasjon av nyankomne med hesten som verktøy

Stora Ekeby Ridklubb i Västmanland har i flere år hatt et opplegg for flyktningebarn. Catarina «Cicki» Sibbern  har vært ansvarlig for dette opplegget. Kicki vil beskrive opplegget, erfaringene og hvordan dette ble finansiert.

 

Seminar 3: ABC om ridebunner – en teoretisk innføring med praktiske tips

Hvordan vurdere på en objektiv måte om en ridebane er god eller dårlig? Hva kan man gjøre med en ridebunn som ikke fungerer, og unngå at en god ridebunn blir dårlig? Thor Gunnar Mathisen fra Stallmestern gir en innføring i ridebanens hemmeligheter og tips om hvordan du kan ta vare på den.

Kl. 14.30: Kort pause

 

Kl. 14.45: Salg for ledere i hestebransjen

Hvordan kan du få fulle ridekurs og rideleire? Eller full stall med oppstallører? Bedriftsrådgiver Thor Ole Fongaard i Bedre Resultater AS gir deg råd om hvordan du kan selge dine tjenester og produkter.

 

Kl. 15.30: Kort pause

 

Kl. 15.45: Inspirasjonscafe

Medarbeidere i utvalgte hestebedrifter beskriver prosjekter de har lykkes med og som kan være relevante for andre. Det sitter èn leder ved hvert bort, og snakker i maks 10 minutter. Deltakerne sirkulerer mellom bordene og hver deltaker vil rekke maks 4 presentasjoner.

 

Kl. 16.45: Konferansen avsluttes v/Knut Houge, redaktør i hest.no

 

PS: Det tas forbehold om at det kan komme mindre endringer i programmet, og at tidspunktene for når de enkelte seminarene starter kan bli justert.