Knut Houge - redaktør i hest.no

Hestebransjen samles for å lære, dele erfaringer og knytte kontakter

 

Jobber du i hestebransjen, eller ønsker du å gjøre det? Da bør du delta på konferansen Hest i næring 2018. Dette er trolig den mest lønnsomme og inspirerende møteplassen du kan oppleve i 2018.

Hest.no inviterer for fjerde gang til konferansen Hest i næring. Konferansen arrangeres på Oslofjord Convention Center i forbindelse med AEG

På årets konferanse vil vi ha et sterkt fokus mot rideskolene. Men det vil også være flere seminarer om hvordan rideskoler, gårder og staller kan utvikle et tilbud med hest til mennesker med spesielle behov.

På vår første konferanse høsten 2014 ble den såkalte Ferd-undersøkelsen presentert. Den viste blant annet at det på det tidspunktet fantes 220 rideskoler i Norge. Av disse var hele 160 privateide. 37 eid av rideklubber, mens resten var eid av det offentlige – i hovedsak kommuner. De siste årene er en del rideskoler lagt ned. Dette er alvorlig, for rideskolene er faktisk grunnmuren i ridesporten i Norge. Uten rideskolene vil rekrutteringen til ridesporten stoppe opp.

På årets konferanse vil ledere fra syv rideskoler presentere tilbud de har utviklet. Her er det mange spennende aktiviteter. For eksempel bruker Søndre Aas gård på Holmlia hest i forebyggende barne- og ungdomsarbeid. Og rideskolen til Stora Ekeby Ridklubb i Sverige bruker hesten som et verktøy for å integrere nyankomne flyktninger.

Mange aktører i hestebransjen sliter med å få endene ti l å møtes. De har for lave inntekter og for høye kostnader. Flere av prosjektene som skal presenteres på konferansen kan gjennomføres på dagtid når de fleste rideanlegg har lav aktivitet.

De som jobber i hestebransjen gjør det gjerne fordi de har et brennende engasjement og interesse for hest. Få har en økonomisk utdannelse og er gode til å beregne kalkyler eller planlegge salg. For å gi deltakerne innspill på dette blir det egne seminarer om økonomi for hesteforetak, salg og ikke minst moms og hest. Det blir også et seminar om hvordan du kan redusere de daglige kostnadene og arbeidsmengden i stallen og på ridebanen ved å ha gjennomtenkte materialvalg og et godt vedlikehold. Og så blir det som vanlig et seminar om ridebunner. Dette temaet er det alltid stor interesse for, samtidig som det stadig kommer ny forskning på området.

Har du tenkt på hva du vil gjøre hvis noe av det verste som kan skje, likevel skjer? For eksempel at det begynner å brenne i stallen midt på natten og hestene ikke vil la seg leie ut. Dette opplevde Vigdis Bjerge på Wærhaug gård i Nittedal en natt høsten 2008. Hun vil fortelle hva som skjedde, og hvilke lærdommer hun gjorde seg etter denne opplevelsen. Brannkonstabel Tommy Dalen vil også gi tips om hvordan du kan forebygge brann, og hva du bør gjøre hvis uhellet først er ute.

Jeg rekker ikke her å beskrive alle seminarene på konferansen. De kan du lese mer om i programmet.

Konferansen Hest i næring 2018 skal være en møteplass for bransjen der ledere, ansatte og studenter kan treffes og utveksle erfaringer, og ikke minst lære av de beste i bransjen.

En litt uhøytidelig og upresis beskrivelse av målet med konferansen er at deltakerne skal få mer kunnskap om hvordan de kan drive sin virksomhet effektivt og lønnsomt, og få flere fornøyde kunder. Samtidig som de opererer på den riktige siden av loven og sikrer god dyrevelferd.

På konferansen vil det bli god anledning til å knytte kontakter med andre i bransjen. Det blir også arrangert en inspirasjonscafe der de som ønsker det kan beskrive vellykkede prosjekter de har gjennomført.

Hest i næring 2018 skal være en fin blanding av innledninger i plenum og parallellseminarer.

Tre av innlederne fra vår forrige konferanse er invitert tilbake fordi deres seminarer ble besøkt av mange, og deltakerne gjerne ville høre mer fra dem. Samtidig er programmet til årets konferanse lagt opp slik at dersom du deltok på vår forrige konferanse, så kan du delta på årets konferanse uten knapt å oppleve noen av de samme innlederne. Da velger du bare et annet parallellseminar.

Det er mulig å kombinere konferansen med å besøke Arctic Equestrian Games (AEG), og eventuelt bli over helgen.

Flere av deltakerne på årets konferanse oppfordret oss til å opprette en facebook-gruppe for neste konferanse, slik at de som ønsket det eventuelt kunne planlegge felles transport til og fra konferansen eller gå sammen om å dele leilighet på Oslofjord. Vi har nå opprettet gruppen Hest i næring 2018 på facebook. Bli gjerne medlem av denne.

Driver du en virksomhet med flere ansatte kan det være nyttig å ta med flere medarbeidere på konferansen. 

Vi fikk mange positive tilbakemeldinger fra dem som deltok på fjorårets konferanse. På spørsmålet om hvordan hovedinntrykket av konferansen var på en skala fra 1 til 5 (der 5 er best og 1 er dårligst) krysset 63 prosent av for 5, og 37 prosent av for 4.

Vår ambisjon er at Hest i næring 2018 skal bli en enda mer matnyttig og inspirerende konferanse enn årets.

Til slutt vil jeg takke for støtten fra Ferd og Kristin Andresen, og fra Horze. Uten denne støtten hadde det ikke vært mulig å arrangere konferansen.

Jeg håper vi sees på konferansen!

 

Knut Houge

Redaktør i Hest.no og arrangør av Hest i næring 2018